Времето е най-ценното, което имаме!

Живей днес, всичко с което разполагаш е тук и сега. Без значение какво се е случило вчера и какво очакваме утре. Умението да живеем в настоящето е мерило за душевния  покой, който изпитваме и за личната ни ефективност.  Най-хубавото при малките деца способността им да се потапят напълно в настоящия момент, каквото и да правят те са напълно погълнати от заниманието си. В периода на съзряването си се научаваме да мислим и да се тревожим за няколко неща едновременно. Позволяваме на проблемите от миналото и на грижите за бъдещето да обсебят настоящето ни в резултат, на което сме нещастни и непродуктивни, свикваме да отлагаме удоволствията и щастието за неопределен момент от бъдещето, когато животът ни ще е по-хубав, отколкото е сега
Веднъж да завърша училище, още е рано да бъда щастлив.
Веднъж да се изнеса от дома на родителите си, още е рано да бъда щастлив.
Веднъж да се дипломирам, още е рано да бъда щастлив.
Веднъж да си намеря хубава работа, още е рано да бъда щастлив.
Веднъж имам собствен дом, още е рано да бъда щастлив.
И така списъкът е безкраен. Познат ли ви е? Не пропиляваме ли неизброими настоящи моменти в планове за прекрасното бъдеще, което така и не настъпва. Твоят живот има ли нещо с тази история, познаваш ли някого, който отлага щастието за неопределено бъдещо време.

Особеното при щастието, че можеш да го изпиташ, само когато пребиваваш напълно в настоящето.Правилният избор е да бъдем щастливи по време на цялото пътуване, а не чак когато ще сме стигнали до крайната дестинация. Въпросът е, че никой от нас няма гаранция, че и утре ще бъде тук. Настоящето е всичко, с което разполагаме.

Да живееш в настоящето, означава да изпитваш радост, от всяко нещо което вършиш, заради самия процес, а не просто заради крайния резултат. Всеки който живее в настоящето, всъщност освобождава ума си от страха. По своята същност, страхът е тревога за онова, което може да се случи в бъдеще време. Тази тревога може да бъде толкова парализираща, че ни пречи за предприемем каквото и да било конструктивно действие. Именно бездействието ни прави подвластни на този всепроникващ страх, но в мига в който предприемеш действие, т. е. направиш нещо, страхът започва да изчезва. Да живееш в настоящето, означава да живееш без страх от последствията, да дадеш всичко от себе си в името на самото участие, без да се тревожиш дали усилията ти ще бъдат възнаградени.

Направи нещо, каквото и да е.
Живей Тук И Сега!

Андрю Матюс