Пазете се от връзка с нарцис

DATING Za da ne ostanesh v zatvora na sobstvenia si izbor, badi vnimatelen oshte v nachaloto

Ако искате да се съхраните като личност в една връзка, пазете се от нарцисите.

След връзка с нарцис нито вие нито някой от близките и приятелите ви няма да могат да ви познаят. Такава връзка не само ограбва личността, разбива психиката и вменява стотици комплекси.

Нарцисът е човек с увредена психика. Той/тя са изживели голяма психическа болка в детството  или на по-късен етап от живота си. Успяват да възстановят самочувствието си като непрекъснато мачкат, унижават и обезличават хората около себе си, обикновено половинката си. Отношенията с такъв човек могат тотално да преобърнат живота ви и да ви обезличат като личност.

В самото начало още при запознанството ви опитват за кратко време да спечелят доверието ви. Целта им е научат максимално много информация за вас, но с користна цел, която ще ви струва много скъпо в последствие.  Имат уникалната способност в последствие да обръщат споделеното срещу вас. Затова не споделяйте прекалено много лична информация на първите си няколко срещи.  Наблюдавайте има ли подобни симптоми, човекът с който сте се запознали, доверието и опознаването с психически здрави личности се гради постепенно.

Нарцисите са обаятелни, чаровни в началото засипват с внимание, комплименти, уж загрижени,симулират ролята на закрилници  – но това е само маска. Бъдете много внимателни и наблюдавайте още от самото начало на връзката дали няма да откриете някои от характерните черти на това психическо заболяване. Ако не сте внимателни в началото майсторското им манипулиране може да ви оплете в мрежите си. Отношенията с такъв човек да унищожат психиката ви  и ако успеете да се възстановите от такава връзка ще са ви необходими години.

Нарциса критикува, иска да промените външния си вид , стила си, поведението си, сочи всяко ваше качество като не достатъчно добро, вменява ви комплекси и вина, че не сте достатъчно добър/добра в нищо, изкуствено ви кара да ревнувате.

Потиска ви,  прави всичко възможно да ограничи контактите ви с близки и приятели, за да няма кой да ви отвори очите.

Когато забележите дори малки симптоми, които ви подсказват, че човекът срещу вас е нарцис, обърнете внимание на мнението на близките и приятелите си, те в случая имат по обективна преценка, вашата е прекалено субективна заради силното привличане, което нарциса предизвиква в началото на отношенията ви.

Всичко това се отразява на самочувствието ви, на нормалното ви съществуване, на възможностите ви за развитие, на възможността да ви да се радвате на хармонични отношения и да се чувствате пълноценен човек.

Нарцисите не могат да обичат или поне болшинството от тях, но при всяка негативна проява той/тя ви повтаря колко много ви  обича – за да ви умилостиви и всичко да продължи с пълна сила.

Бъдете внимателни и се пазете от тези хора, те не се срещат все по-често. По-добре да си сам/сама, отколкото да изчезнеш като личност в такава връзка.

Източник: Академия Щастлив Живот

Ако темата как да се предпазим от неподходящ партньор е интересна за вас прочетете още: Братята е сестрите на потенциалния ни партньор