За да ни обичат, първо трябва да обичаме себе си

Ние не можем да влияем, чрез манипулации на другите хора или поне не за дълго, колкото повече сме в негативизма толкова повече привличаме негативизъм и негативни хора в живота си. За да не го правим  е много важно повечето време да се стремим да сме в позитивна емоция.

Ограничения и бариери

Като малки деца без никой да ни е учил, но ние даваме безусловна любов на всички и всичко около нас.  За съжаление обаче пораствайки с годините нашите родители, близки, учители, обществото, в което живеем започват да ни създават ограничения:
- не се изтъквай много
- не прави това по този начин
- не изразявай прекалено много емоциите си
- не изразявай прекалено много любовта си
- съдържай и чувствата си и какво ли още не в тази посока.
По този начин в годините се създават бариери в самите нас. Вече зрели хора ние започваме да се притесняваме
- по-добре да чакаме някой да ме забележи
- дали не даваме прекалено много любов
- дали не се раздаваме прекалено много и някои не би се възползвал от това - - ако прекалено много изразявам себе си какво ли ще стане
И по този начин ние започваме да се потискаме, започваме да си забраняваме. Създавайки си вътрешни забрани,  ние ограничаваме себе си, чакаме да се появи някой отвън и този някой да ни каже:
- аз те обичам
- ти заслужаваш любов
- ти си ценен

Всъщност цялата система за привличане на любовта  действа точно по обратния начин

- първо ние усещаме в себе си любовта,
- второ изразяваме я във всеки един момент към любимите си същества, било то близки, било то домашни любимци, било то приятели и без да се притесняваме към всеки от тях признаваме любовта към себе си.
- трето Без да се притесняваме, че някой от тях ще ни отхвърли затова. Ние даваме любов на себе си и на света.
Не трябва да идеализираме любовта, т.е. да се вкопчим в нея като единственото, което може да ни спаси от настоящата ситуация.

Единствените,  които могат да ни спасят в сегашната ситуация сме самите ние

И промяната на мисловните модели, които са ни довели до това положение.
Какво да направим?
1. Да си изясним и да се освободим от неотработените чувства, тези които ни дърпат назад:
- вина- пример: чувстваме се виновни, че връзката ни е била неуспешна
- срам- пример: от наша постъпка или отношение
- неприятни опитности с бивши партньори - изневяра, лъжа
- гняв- пример: от несправедливост,от обида
- илюзии- пример: не мога да съм щастлива, ако точно той/тя не ме обича

2. Трябва да се върнем във всяка една ситуация и да намерим сили да си простим, за всичко което све и не сме направили. Да оставим след това всичко в миналото. Единственото, което ще вземем с нас са поучите ни, за да не повтаряме грешките си отново. Това което е важно за нас да осъзнаем, че сме постъпири по възможно най- добрият начин, на който сме били способни в онзи момент.

3. Да си припомним всичко, което сме постигнали, умеем и сме.  Ако ние самите не се усещаме като ценни важни Да спрем да се обезличаваме и да забравяме всичко,  на което сме способни, всичко което сме постигнали от най-малките, от най-дребните ни постижения, до най-големите тогава Това е начинът да спрем да се смаляваме, обезличаваме и очакваме някой друг отнякъде да се появи и да ни накара да се почувстваме важни, ценни, значими.

Последствия, когато не обичаме достатъчно себе си и не сме се освободили от бариерите си, не сме си простили

1. Ако в това състояние влезем във връзка, ние ще сме зависими. В такава връзка ние ще изваждаме сърцето на дланта си и ще го даваме на своята половинка, ще правим всичко, което е по силите ни, за да се почувства той/тя щастлив/а. Но тъй като ние не обичаме първо себе си и го показваме, ще получаваме все по-малко и все по-малко от този човек. Причината е: тази връзка няма да бъде равнопоставена.
2. Непрекъснато се връщаме в отминали връзки. Преживяваме ги отново и отново,  засядаме в едни и мисли, какво щеше да стане, ако аз така ,а пък той иначе. Колкото повече обичате себе си, толкова повече го излъчвате навън и околните толкова повече ще се отнасят към вас с уважение, с любов, с обич, с всеотдайност.

Много е важно да се стараем да сме в положителни емоции, да очакваме положителната реалност, а не точно обратното. Важно е да се настройваме на вълна за положителни промени, за нещо хубаво, което ни очаква.

ЕТО КАК МОЖЕМ ДА ГО ПОСТИГНЕМ. Когато се усетите, че си заседнали в негативни мисли приложити следното. Обърнете мисълта с обратен знак, започнете да мислите за нейната противоположност.
Папример:
Отрицателни мисли – Аз ще си остана завинаги сам /  сама всички, хората около мен си имат половинка. Не останаха свестни жени / мъже. Аз съм все сам / сама на празниците, на почивките. Всичко това са негативни мисли, в които сме заседнали.
Противоположни мисли – А какво пък ще стане, ако срещна човекът, който искам? Ако е до мен – ще празнуваме с заедно, ще ходим на почивки,  ще си говорим, ще излизаме на вечери, ще гледаме филми. Опитайте колкото е възможно по-дълго да останете в противоположността. Всъщност вие не се заблуждавате, това е напълно възможно и реално.
ИЗВОД: Важно е  да се замислите  зависи ли от мен, да превърна негативизма си в позитивизъм

Какво мога да направя, за да стигна до там където искам да съм?

Ако само се вайкам, недоволствам и оплаквам ще променя ли нещо, освен да се чувствам зле? Какво ще загубя, ако потърся всички възможни варианти, може пък някой от тях да ме отведе до там, където искам да стигна? А коя е най-сигурниата и проверена възможност, която спестява време и излищни емоции? Защо пък да не е Агенция за Запознанства?
Не, на последно място, позволете си да мечтаете, защото този който не си позволява да мечтае, да има свои мечти, да се стреми към тях, да прави малки крачки, за да ги осэществи, той сбъдва мечтите на другите.