Да станеш майка след 40 годишна възраст

Забременяване след 40 вече не е табу, а едно предизвикателство, пред което са изправени много бъдещи майки. Всяка жена може да забременее и да роди здраво дете от началото на пубертета, когато се яви първият й менструален цикъл, до настъпването на менопауза. Ако сте над 40 и планирате бременност, има няколко съображения, които трябва да вземете под внимание.

Естествено забременяване след 40

В случай, че нито един от партньорите в една двойка няма конкретен репродуктивен проблем, който се нуждае от решение, възрастта е единственият фактор, който има значение. Забременяване по естествен път в тези случаи и напълно възможен и желателен подход. Вижте и някои полезни съвети за естественото забременяване след 40 години

За да не се губи ценно време е необходимо преди всичко да следите стриктно за времето на настъпване на овулация чрез тестове за овулация. Фоликулометрията, направено от АГ специалист, е отличен начин да сте сигурни, че фоликулът съзрява правилно и да предвидите най-вероятния ден на отделянето на яйцеклетката. 

Здравословното хранене и умерените физически усилия ще осигурят поддържането на оптимално здраве при двамата партньори. Приемът на определени витамини и минерали ще бъде допълнителна застраховка за това, че организмът ви няма да изпита недоимък от ключови за репродуктивното здраве нутриенти. Допълнителният внос на антиоксиданти ще защити половите клетки от вредното въздействие на свободните радикали. 

Когато съществува хармония в една двойка и искрено желание от двете стради за дете, има и други методи, които също са възможни. Това са асистираните репродуктивни технологии.

Плюсове на забременяването след 40 години

Имате повече опит

Времето е онова, което никой не може да върне назад. Колкото повече напредва, толкова повече неща Ви се случват и Ви обогатяват. Опитът, който имате възможността да придобиете, ако решите да изчакате преди да станете родител, не е единствено в професионалната област. Напротив – всеки ден научавате нещо ново за живота. То Ви прави по-информирани и по-подготвени за новите предизвикателства, които предстоят. В допълнение, когато в една двойка сте само двама, се опознавате още по-активно. Научавате всички дребни детайли един за друг и това неминуемо Ви сплотява. Когато се почувствате готови, дори и да забременеете след 40 години, новият член на семейството ще бъде обсипан с още повече любов, грижи и осъзнато внимание.

Притежавате много повече знания за родителството. 

Забременяването след 40 години Ви помага да използвате времето, за да научите много повече както за света, който Ви заобикаля, така и за родителството. Неминуемо около себе си ще срещате млади и не толкова млади майки с деца на различна възраст. Освен примера, който виждате навън, информация по темата се разпространява и по всички останали комуникационни канали. За забременяване въобще и забременяване след 40 години се пише и говори както от медицински специалисти, така и от жени, които вече имат опит с родителството и с радост споделят своя опит.

Финансово стабилни сте.

Изчакването на точния момент за планирането на зачеване и забременяването след 40 години помагат както на Вас, така и на мъжа, който Ви подкрепя и обича. За това време постигате финансова стабилност, каквато рядко бихте имали десет или двадесет години по-рано. В допълнение, с напредването на възрастта, парите се харчат по-разумно. Със сигурност вече ще имате изградени приоритети, които ще Ви помогнат в отглеждането на детето си. Любопитен факт е, че според американско проучване, доходите на жената се увеличават с 9% за всяка година, в която тя отлага планирането на бременност.

Източник: FERTILAID БЪЛГАРИЯ