Двойки с голяма разлика във възрастта….Щастливи, но не за дълго

vruzka vuzrastova razlika

Малко статистика
Може би тя ще ви помогне да определите правилно възрастта на търсеният от вас партньор.
18% по-голяма вероятност да се разделите, при разлика 5 години
– срещу само 3% с 1-годишна възрастова разлика
– този процент се повишава до 39% за 10-годишна възрастова разлика 
95% за 20-годишна разлика във възрастта.

При планове за създаване на поколение – информация, която не трябва да се пренебрегва и не е общоизвестна:

Напреднала възраст при мъжа

Независимо, че жената е тази, която износва плода в своята утроба, за успешното зачеване е необходимо и мъжът да се намира в добро репродуктивно здраве. Макар оплодителната способност на мъжките сперматозоиди да се запазва и до навършването на 70 години, а понякога и по-нататък, качеството им постепенно започва да намалява. Колкото повече напредва възрастта и на мъжа, толкова по-голяма е вероятността от генетично увреждане на плода.

Други важни фактори

Партньорите от различни поколения имат различни културни референтни точки и ценности, полярно противоположни вкусове в музиката, и филма, и дори приятели. Тези двойки имат различни подходи към сексуалния си живот, казва известният психотерапевт Фран Уолфиш, негово е и твърдението, че „Сексуалното желание се увеличава при жените на средна възраст, но сексуалната функция намалява при мъжете.“

Не е тайна, независимо от многото митове по темата, че с напредване на възрастта либидото на мъжа намалява и всички знаем колко вредни за здравето са средствата, които изкуствено го поддържат.  Сексуалните отношения не са единственото важно в една връзка, но при големи възрастови разлики оказва силно влияние.

Причини за краткотрайността на връзките с голяма възрастова разлика

Причина 1
Млада жена, която е имала проблеми  с баща си, несъзнателно се стреми към партньор, който да го замени в светлината на повече грижи и опора. Да имаш бащина фигура като романтичен партньор понякога може да бъде опит за излекуване на раните от детството, но това едва ли е добра основа за дългосрочни отношения.

Причина 2
Финансовата сигурност. В самото начало тя внася спокойствие в живота на младата дама. С напредване на времето обаче, наблюдавайки начина на живот на връстниците си, започват да и липсват заниманията присъщи на възрастта и, занимания, които на възрастният и съпруг не са любими и дори досадни.

Причина 3
Кариерно израстване с подкрепата на влиятелен съпруг. Но дори и удовлетворението в това отношение не може да укрепи брак с много голяма възрастова разлика, повече от няколко години.

Причина 4
Кавалерите между 50 и 65 г. смятат, че млада съпруга ще им помогне да забравят за напредването на възрастта, ще им възвърне увереността и самочувствието. А дали ще се случи това и колко дълготраен ефект ще има?

Според ново научно изследване на изследователи от Университета на Колорадо в Боулдър, което се основава на данни за хиляди двойки за 13-годишен период,  Кавалерите в бракове с много по-млади Дами са много по-удовлетворени от Дамата, но това удовлетворение започва да „избледнява“ още след две – три години  брака.

Друга забележителна констатация на изследователите е, че двойките с голяма възрастова разлика са по-малко „устойчиви“ на трудностите, които могат да възникнат, в сравнение с тези с нормална възрастова разлика 5-6 години. Двойките, които са на близка възраст, са по-добре синхронизирани при вземане на важните решения в живота си. Приоритетите на партньорите с по-малко възрастова разлика са много по-близки. Това са обстоятелства, които  създават условия двойките да са по-добре „подготвени“ да се справят с всякакви неприятни ситуации. Вместо това, неуспехът, който се случва в двойка с голяма възрастова разлика, води до трайно напрежение или несъвместимост .

И макар, че в началото може да се чувства страхотно младата дама  –  обгрижвана емоционално, финансово и по друг начин – в крайна сметка с времето започва все повече да се чувства контролирана.

Добре е да мислим и за бъдещото си поколение, когато сме се насочили към такава връзка

Изключително важно при двойки с голяма възрастова разлика, да се вземат предвид всички плюсове и минуси за бъдещото си поколение,  при много млада майка и много възрастен баща.

Огромните разлики, които в началото не се забелязва, докато пърхат пеперудите, в последствие се превръщат в пропасти –  разликата в културата, житейският опит и разбиранията, ценностите и интересите затрудняват намирането на общ език. При две различни поколения препятствията за преодоляване стават много значителни.

Надяваме се нашите читатели, членове и потенциални членове на Агенция за Запознанства в София Diamond Love да направят своите изводи и да вземат най-правилното решение, когато определят възрастовите граници, в които търсят своята дама. Може би преди това трябва да си отговорят на въпроса „дългосрочни отношения ли търся“ и ако е така, да не губят излишно време в безперспективни връзки, независимо как смятат, че ще се чувстват в такива отношения, то ще е за много кратко. По-важният въпрос е как ще се чувстват след това, когато дойде разочарованието и равносметката за изгубеното време.